TOBB tarafından Odamıza gönderilen yazıya istinaden;
Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından Olağanüstü Hal Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Alanına İlişkin Alınan Tedbirlere Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası:125) 22 Şubat 2023 tarihli ve 32112 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Söz konusu Kararnamenin kısa çalışma uygulamasına ilişkin tedbirler başlıklı 2 nci maddesinde yapılan düzenlemeyle; olağanüstü hal süresince depremlerin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle işverenlerin Türkiye İş Kurumuna yaptıkları kısa çalışma başvuruları için, depremden etkilenme durumuna göre olağanüstü hal ilan edilen bölgeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca belirlenecek il/ilçelerde bulunan işyerleri ve/veya deprem sebebiyle yıkık, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğunu belgeleyen işyerleri için uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun ek 2. maddesi kapsamında işverenlerin başvurusu doğrultusunda kısa çalışma ödeneği verilecektir. Anılan maddenin son fıkrası gereğince işverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle yapılan fazla ödemeler, yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilecektir.
Bilindiği üzere kısa çalışma uygulaması; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, işyerinde üç ayı aşmamak üzere sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan bir uygulamadır.
Kısa çalışma kapsamında işçilere kısa çalışma ödeneği ödenmekte ve genel sağlık sigortası primleri karşılanmaktadır. Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60’ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini geçememektedir. Kısa çalışma başvuruları, işçiler adına işverenler tarafından yapılmaktadır.
Haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında azaltan veya süreklilik koşulu aranmaksızın faaliyetlerini tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durduran bölgedeki işyerlerinin yanı sıra oda ve borsalarımız da başvurmaları halinde kısa çalışma uygulamasından yararlanabileceklerdir.
Kısa çalışma ödeneği ile ilgili genel bilgi ve başvuru için gerekli belgelere https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/ adresinden ulaşılabilmekte ve başvurular https://www.turkiye.gov.tr/iskur-kisa-calisma-odenegi-basvurusu adresinden yapılmaktadır.
Önemle duyurulur.
OSMANİYE TİCARET VE SANAYİ ODASI