Ülkemizin taraf olduğu Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile imzalanan Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) VI. Bölümünün A Kısmının 2. Kuralı gereğince 01.07.2016 tarihinden itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiği belirtilmektedir.

Bu doğrultuda, ilgili genel müdürlük tarafından hazırlanarak 27.03.2017 tarihli ve 26544 sayılı Bakanlık Oluru ile yayımlanan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağrılıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” kapsamında doğrulanmış ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerler gemilere yüklenmemektedir. Ayrıca bahsedilen Yönerge’nin uygulamasında yaşanan tecrübe, ilgili Bakanlığa iletilen görüş ve talepler göz önünde bulundurularak yeniden yayımlanmıştır. 27.03.2017 Tarih ve 26544 sayılı söz konusu yönerge yürürlükten kaldırılmış olup 26.03.2019 tarihli ve 24216 sayılı Bakan Oluru ile yeniden yayımlanan Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge’ye ilgili Genel Müdürlük internet sitesinden (www.tmkt.gov.tr) Mevzuat bölümünün Yönergeler kısmından erişilebilmektedir.