BREXİT SÜRECİ HAKKINDA DUYURU

Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması nedeni ile hâlihazırda yaşanan Brexit sürecinin araç, aksam, sistem ve ayrı teknik ünitelere yönelik AT tip onaylarını Birleşik Krallık onay kuruluşu VCA’dan temin etmiş olan ülkemiz pazarına ve /veya AB-27 ülkelerine ürün satan firmalarımızın olası bir anlaşmasız çıkış senaryosunun içerdiği riskleri dikkate alması gerektiği açıklanmıştır.

Yazıda, BREXİT sürecinin nasıl gelişeceğine ilişkin belirsizliğin devam ettiği bu süreçte araç, aksam, sistem veya ayrı teknik üniteler için düzenlenen AT tip onaylarının söz konusu ülkenin onay kuruluşundan temin edilmesine istinaden geçerliliğini devam ettirmesine yönelik AB’nin 10.01.2019 tarihli Resmi Gazetesi’nde yayımlanan (EU) 2019/26 sayılı düzenlemesinden bahsedilmiştir.

Firmaların olası bir anlaşmasız çıkış senaryosunun içerdiği riskler nedeniyle ilgili onaylarının geçerliliğini devam ettirebilmek amacıyla (EU) 2019/26 sayılı düzenleme kapsamında AB-27 ülkelerinin onay kuruluşlarına başvurarak gerekli tedbirleri almalarında fayda görüldüğü kaydedilmiştir.