ASKIYA ALMA VE KOTA BAŞVURULARI HAKKINDA DUYURU

Sanayicilerin ihtiyaç duyduğu hammadde ve yarı mamul niteliğindeki sanayi ürünlerine ilişkin her yıl 1 Ocak ve 1 Temmuz tarihlerinde yürürlüğe girecek şekilde yapılan askıya alma, üretimi tüketimini karşılamayan ürünlerde ise kota başvurularının, ülkemiz temsilcilerinin de yer aldığı bir toplantıda Avrupa Komisyonu tarafından müzakere edilerek karara bağlandığı kaydedilmiştir.

Avrupa Birliği ya da Türk firmalarınca 01/01/2020tarihinden itibaren gümrük verilerinin askıya alınması veya tarife kontenjanı uygulanması talep edilen eşyaya ilişkin listedeki ürünlere ilişkin itirazların Ticaret Bakanlığı’na en geç 28.05.2019 tarihine kadar intikal ettirilmesi gerektiği belirtilmiştir.  Başvuruların işleme konulabilmesi için en geç yukarıda belirtilen tarihlere kadar Ticaret Bakanlığı’ndan  evrak kayıt numarası almış olması gerektiği vurgulanarak başvurulara ilişkin formlara https://www.ticaret.gov.tr/ithalat/diger-ithalat-politikasi-uygulamalari/askiya-alma-sistemi adresinden ulaşılabileceği ifade edilmiştir.

Askıya alma sistemine ilişkin detaylı bilgi için 2019/18 sayılı İthalat Tebliği incelenebileceği belirtilmiştir. Ayrıca firmalar tarafından listede yer alan ürünlerin özel tanımlı olmasından dolayı, GTP’den ziyade ürün tanımlarının incelenip, tanımı karşılayacak üretimin bulunması durumunda başvuru yapılmasının önemli olduğu açıklanmıştır.

Konu hakkında ilgili Bakanlıktan iletişime geçilecek olan yetkililerin iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir:

Kimyasallar Maden –Metal ve Tekstil Hammaddeleri :

-Mehmet CUMHUR Uzman : 0 312 204 99 43 cumhurm@ticaret.gov.tr

- Fundagül BACI Uzman : 0 312 204 91 46 – bacif@ticaret.gov.tr

- Furkan Eren KAHVECİ Uzman : 0 312 204 95 77 – kahvecif@ticaret.gov.tr

Elektrik Elektronik Otomotiv ve Makine Ara Malları :

Muhammet HARTAVİ- Uzman – 0 312 204 95 84 – hartavim@ticaret.gov.tr

Osman SERT-Uzman- 0 312 204 99 38- osmans@ticaret.gov.tr