TÜRKİYE-ÜRDÜN ORTAKLIK ANLAŞMASININ FESHİ

Ülkemiz ile Ürdün arasında var olan serbest Ticaret Anlaşması (STA) nın üst düzeyde gerçekleştirilen tüm girişimlere rağmen Ürdün tarafından feshedildiği belirtilmiştir.

Ürdün Sanayi Ticaret ve Tedarik Bakanlığı tarafından 21 Ekim 2018 tarihinde Ürdün sanayi ve Ticaret Odalarına gönderilen resmi yazıda 22 Kasım 2018 tarihi itibariyle Türkiye’den yapılan ithalatta üçüncü ülkelere karşı uygulanan gümrük vergilerinim geçerli olacağı duyurusunun yapıldığı kaydedilmiştir.

Anılan STA’nın iptalinin gereği olarak, Ürdün’den ithalatta üçüncü ülkelere uygulanan gümrük vergilerinin uygulanması amacıyla, Cumhurbaşkanlığı makamınca imzalanan “İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapan Cumhurbaşkanlığı Kararı “  ile STA kapsamında Ürdün’e sağlanan tarife kontenjanlarının iptalini teminen, Ürdün Haşimi Krallığı menşeli Bazı tarım işlenmiş tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı Uygulanması hakkında kararın yürürlükten kaldırılması hakkında Karar’ın Resmi Gazete’de yayımlanarak 22 Kasım 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği ifade edilmiştir.

Bu itibarla,22 Kasım 2018 tarihinden itibaren Ürdün’e gerçekleştirilecek ihracat işlemlerinde Menşe ve dolaşım belgeleri Otomasyon sistemi  (MEDOS) üzerinden veya manuel olarak tercihli ticarette kullanılan Menşe belgeleri düzenlenemeyecektir.

Üyelerimize duyurulur.